4 Μαρ 2013

Ομόφωνη Απόφαση Τμηματικής Επιτροπής Μουσικού για τη θεσμοθέτηση εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές.



Ζούμε μια εποχή στην οποία με πρόσχημα την κρίση, ο λαός γίνεται αποδεκτής μιας πρωτοφανούς επίθεσης απέναντι σε κάθε λογής δικαίωμα που με κόπο είχε κατακτήσει τα τελευταία 150 χρόνια,σε βαθμό του να διακυβεύεται η αξιοπρέπεια και η επίβιωσή του. Η νεολαία και το πανεπιστήμιο είναι από τους βασικούς δέκτες της επίθεσής αυτής.  Με την ανεργία στους νέους να ξεπερνά το 60% και με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι νέοι ξεκινούν μια αβέβαιη εργασιακή περιπλάνηση είτε προς τη μετανάστευση είτε προς την υποταγή στις πιο παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η πραγματικότητα αυτή ενισχύεται σε κλάδους όπως αυτός του Μουσικού, που διαχρονικά οι επαγγελματικές προοπτικές ήταν περιορισμένες.

Με βάση το τοπίο που περιγράφεται παραπάνω, θεωρούμε ότι πρέπει να παρέχεται η κάθε δυνατή διευκόλυνση στους φοιτητές του τμήματός μας να φέρνουν εις πέρας εγκαίρως τις σπουδές τους, πόσο δε μάλλον, για τους επί πτυχίω φοιτητές. Σε μια εποχή όπου ο μέσος επί πτυχίω φοιτητής είτε ήδη εργάζεται, είτε αγωνιά για να αξιοποίησει τα δικαιώματα που (ακόμα τουλάχιστον) του παρέχει το πτυχίο του –εργασιακά ή ακαδημαϊκά- μπαίνει με υπαρκτούς όρους το ζήτημα της θεσμοθέτησης της επί πτυχίω εξεταστικής.

Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές του τμήματός μας και της κοσμητείας τη θεσμοθέτηση της επί πτυχίω εξεταστικής. Να έχουν δηλαδή οι επί πτυχίω φοιτητές τη δυνατότητα να δώσουν σε κάθε εξεταστική περίοδο όλα τα μαθήματα που οφείλουν, είτε χειμερινά  είτε εαρινά, μέσω μιας εμβόλιμης εξεταστικής περιόδου, της οποίας το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται εγκαίρως. Η διενέργεια της εξεταστικής αυτής να γίνει στα πρότυπα των περισσότερων τμημάτων τόσο του ΕΚΠΑ όσο και της Φιλοσοφικής, αλλά και με όσα ορίζει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, ο οποίος αναφέρει: «Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2013 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.»

Πρέπει να σημειωθεί ότι διεκδικούμε της θεσμοθέτηση της πτυχιακής εξεταστικής για την πρακτική διευκόλυνση των φοιτητών του τμήματός μας, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και όχι επειδή ο νόμος αυτός το προβλέπει. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι παρά τα ελάχιστα ευνοϊκά σημεία του (όπως η επί πτυχίω εξεταστική) περιλαμβάνει διατάξεις όπου συμβάλλουν στη διάλυση του πανεπιστήμιου και της εργασιακής μας προοπτικής (όπως η εξίσωση εν μία νυκτί των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των ΙΕΚ και τον Κολλεγίων), σε αρμονία με τους Νόμους Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου και το σχέδιο Αθηνά.

Επιπρόσθετα, ζητάμε να επιλυφθούν ζητήμα αντιστοιχίας μαθημάτων παλιού και νέου προγράμματος σπουδών, γιατί παρατηρήθηκαν τέτοιου τύπου προβλήματα σε προσφάτως αποφοιτήσαντες φοιτητές.